Кухнята е една от стаи в дома, за дизайна на която отделяме изключително много внимание. Преди всичко дизайнът на кухнята трябва да е съобразен с концепцията на цялостния дизайн на дома. Кухнята трябва да е удобна, комфортна и ергономична. Но най-важно е тя да бъде функционална, тъй като функционалното разположение на мебелите в кухнята значително улеснява работата и движението в помещението.
За да се постигне най-доброто ниво на функционалност, обикновено дизайнерите следват концепцията, наречена Правилото на триъгълника. Трите основни центъра на активност в кухнята: хладилникът, печката и мивката оформят така наречения работен триъгълник. За правилното му построяване трябва да се стремим към минимални разстояние между ъглите му, което дава възможност за достигане на основните предмети без затруднение. От трите центъра на активност мивката е главният, защото отнема около 40 % от времето, прекарано в кухнята. Препоръчително е тя да е в средата на работния триъгълник. Най-подходящо място за хладилника е един от ъглите в помещението, за да не отнема от работната площ в кухнята. И още, за да не закрива свободно пространство, монтирайте вратата на хладилника така, че да се отваря към стената.
Правилото на триъгълника се прилага във всички видове планировка в кухнята: еднореда, двуреда, U – образна, L – образна, като всеки вид може да се „обогати“ с т.нар. остров, но той е най-подходящ при по-голяма площ на кухненското пространство.
Едноредата планировка се използва предимно при малките кухненски помещения, когато по протежение на едната от дългите стени се подреждат по средата мивката, а от двете страни са печката и хладилника. Ако пространството позволява, на отсрещната стена може да се постави остров.
Двуредата планировка се различава от едноредата с това, че двата от акцентите – печката и мивката, се намира от едната страна на кухнята, а на отсрещната страна е хладилникът и помощния шкаф. Предимството на това разположение е, че в кухнята има по-голямо работно пространство.
Мебелите в кухнята
За квадратна кухня много удачна е L – образната планировка. В ъгъла обикновено се поставя мивката, а другите уреди се подреждат в двете посоки от нея.
При U – образната планировка мебелите се разполагат на три стени. Този тип планировка е подходящ за големи кухненски помещения. Това е и идеалната планировка за обособяване на остров, където например да е разположена мивката и помощен кухненски шкаф.
И още един акцент – функционалността на шкафовете – те трябва да са поставени на достъпна за домакинята височина и да побират всичките кухненски принадлежности.
Накрая, обърнете внимание на осветлението в кухнята. Работната зона трябва да е добре осветена. Естествената светлина прави кухнята по-голяма. Усещане за по-голямо пространство създават и гланцовите повърхности на мебелите.
разпределение на уредите в кухнята – как да подредим малка – ухня – разположение на кухненско обзавеждане – перфектната – кухня – аранжиране на кухня – моята кухня обзавеждане – идея за кухня с трапезария – какво трябва да има в една кухня